TWEEDE CORONAGOLF RAAKT INDIASE PLATTELAND HARD
HET ALGEMEEN DAGBLAD
Door Saskia Konniger
14 mei 2021
Dorpelingen in de Indiase deelstaat Bihar deden deze week een macabere ontdekking. Er dreven tientallen lichamen in de Ganges, vermoedelijk Covid-slachtoffers. Volgens lokale autoriteiten komen de lichamen uit de naburige deelstaat Uttar Pradesh. De lichamen lagen al enkele dagen in het water. Waar in de eerste coronagolf het platteland de dans enigszins leek te ontspringen, is daar nu geen sprake van. De coronacrisis is tot diep in de Indiase dorpen doorgedrongen.
Mogelijk zagen wanhopige familieleden door rap gestegen crematiekosten geen andere oplossing dan hun geliefden te water te laten. Chandra Mohan, inwoner van Uttar Pradesh, verklaarde aan de BBC: ,,Alleen al de ambulancerit naar de crematiegronden toe is 30 euro. Voor arme mensen is het lichaam in de Ganges laten afdrijven een noodoplossing.’’
In steden als Mumbai en Delhi lijkt de tweede coronagolf nu af te vlakken. Al is het nog steeds moeilijk om een ziekenhuisopname te regelen, de rijen voor zuurstoftank-bijvulpunten zijn iets minder lang en crematoria lijken over hun piek heen. In de meeste steden is opnieuw een lockdown afgekondigd. Het meeste coronaleed speelt zich nu vooral af achter de voordeur. Overal rouwen mensen om het verlies van geliefden of proberen thuis zieke familieleden in leven te houden met zelf gekochte zuurstoftanks.
Derde golf
Viroloog Shahid Jameel waarschuwde dinsdag dat het bereiken van een piek niet betekent dat India kan verslappen, zoals de overheid deed na de eerste golf. ,,Ook al loopt de toename van besmettingen in de steden nu terug’’, zei hij op een Covid-congres. ,,Het gaat nog steeds om honderdduizenden gevallen per dag. Pas in juli of augustus zullen besmettingen afnemen.’’ Experts roepen de regering op om zich nu wel voor te bereiden op een onvermijdbare derde coronagolf.
De omvang van de crisis op het platteland is lastig in te schatten. In veel arme regio’s hebben mensen geen toegang tot het internet. Berichten uit afgelegen gebieden komen slechts mondjesmaat naar buiten. Ook is er vaak geen ziekenhuis of arts in de buurt. Sterfgevallen worden niet gemeld. En niet iedereen is op de hoogte van het coronavirus. Zo vertelden bezorgde inwoners van het Rohtakdistrict in deelstaat Haryana aan The Indian Express dat ze in tien dagen meer dan veertig dorpelingen aan een ‘mysterieuze koorts’ hadden verloren. Zes van hen waren jonger dan 35 jaar. ,,We hebben getest’’, verklaarde een lokale ambtenaar. ,,We zien dat het coronavirus zich veel meer verspreidt dan vorig jaar. En mensen hier houden van samen kaarten, onder genot van een waterpijp die rondgaat.’’
Tyfus
De burgemeester heeft de inwoners inmiddels op het hart gedrukt om niet meer samen te komen. Ook in district Bokaro, gelegen in deelstaat Jharkhand, is het sterftecijfer afgelopen maand sterk toegenomen, aldus The Indian Express. Artsen stelden bij koortspatiënten die naar het lokale ziekenhuis kwamen in eerste instantie tyfus vast. En kwamen er te laat achter dat de patiënten aan corona leden. Het is niet duidelijk of er sprake is van valse diagnoses of dat naast corona ook tyfus heerst.
,,Veel deelstaten zijn minder gaan testen’’, zegt Giridhara Babu, epidemioloog van Public Health Foundation India. ,,Je kunt niet zomaar stellen dat de piek van de tweede golf bereikt is.’’ Babu verwacht dat besmettingen vanaf midden juni zullen afnemen. ,,De enige uitweg is een helder test- en beheersplan en een goedwerkende vaccinatiestrategie’’, aldus Babu. Maar beide ontbreken op dit moment. De overheid kondigde in januari aan dat per 1 augustus 300 miljoen Indiërs gevaccineerd zouden zijn. Dat gaat India niet halen. De teller staat na vier maanden op 38 miljoen volledig gevaccineerde mensen, zo’n 3 procent van de bevolking. En vaccins zijn momenteel schaars.
Om het vaccintekort op te vullen mogen sinds kort bedrijven buiten India ook hun vaccin aanbieden. Andere wendingen in het vaccinbeleid roepen vooral vragen op. Zo moeten deelstaten nu zelf het overgrote deel van de vaccins regelen, tegen een hogere prijs. Ook privé-ziekenhuizen mogen nu zelf vaccins regelen. Critici vrezen dat met deze ommezwaai miljoenen armen buiten de boot zullen vallen, omdat de prijs te hoog is of omdat het vaccin simpelweg niet in hun omgeving te verkrijgen is.