START BOUW INDIASE RAMTEMPEL IN AYODHYA

Het Algemeen Dagblad

Door Saskia Konniger

5 augustus 2020. 

START BOUW INDIASE RAMTEMPEL IN AYODHYA

Indiase premier Modi lost belofte in: hindoes krijgen hun omstreden tempel

Vandaag legt de Indiase premier Narendra Modi de eerste steen, een zilveren blok van 22,6 kilo, van de controversiële Ram-tempel. Voor de een staat de tempel voor het ‘nieuwe India’, voor anderen is het een symbool van onderdrukking. 

In het hart van de drieduizend jaar oude stad Ayodhya zal de komende drie jaar een immens gebouw van vijftig meter hoog, met vijf koepelgewelven, verrijzen. Het startsein van de bouw van de tempel belooft vandaag een groots mediaspektakel te worden.

Op de plek waar Modi de eerste steen voor de tempel gaat leggen, stond honderden jaren lang een moskee. Die Babri-moskee werd in 1992 vernietigd door hindoenationalisten. Zij geloven dat op die plek de hindoegod Ram is geboren.

Na de vernietiging van de moskee volgden door het hele land rellen. Duizenden mensen werden vermoord. Dat gebeurde onder leiding van de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), een paramilitaire organisatie die streeft naar een hindoestaat. Volgens de ideologie van de RSS horen moslims en andere minderheden, waaronder christenen, niet thuis in de gedroomde hindoestaat.

Premier Narendra Modi knielt tijdens de ceremonie. © AP

De bouw van de Ramtempel was een verkiezingsbelofte van Modi’s partij Bharatiya Janata Partij (BJP). Nadat het Indiase Hooggerechtshof vorig jaar november uiteindelijk had besloten dat de grond aan hindoes toebehoort, kon Modi zijn belofte inlossen.

Er zijn nauwe banden tussen zijn BJP en de RSS. Zo is Modi van jongs af aan lid van de RSS. Toen hij in 2002 minister was van deelstaat Gujarat, leidde de moord op 59 Ayodhya-pelgrims tot hevige rellen, waarbij vooral veel moslimslachtoffers vielen. Volgens ooggetuigen speelde ook hier de RSS een belangrijke rol. Modi werd verweten dat hij te weinig deed om geweld te voorkomen, maar hij is vrijgesproken van vervolging.

Voor hindoenationalisten is de bouw van de Ram-tempel een correctie op het verleden. ,,In hun ogen zijn ze nu eindelijk, na eeuwen onderdrukking van moslimheersers en koloniale mogendheden, als sterkste uit de bus gekomen”, schrijft journalist Saba Naqvi in The Indian Express.

Hindoenatie

Veel critici maken zich zorgen. ,,Deze viering druist in tegen alles waar onze grondwet voor staat”, zegt activist Harsh Mander aan de telefoon. ,,Het markeert de triomf en dominantie van de hindoenatie. De boodschap is luid en duidelijk: de hindoemeerderheid regeert. Dit is niet meer het land waar gelijke rechten gelden.”

Volgens de Indiase politicoloog Suhas Palshikar staat de bouw van de Ram-tempel symbool voor de ontmanteling van het oude India. ,,Het nieuwe India begon met koe-verdedigingsmilities”, zegt hij in The Indian Express. ,,Maar inmiddels wordt iedereen die kritiek heeft als antinationaal bestempeld [..] en is de staat veranderd in een vehikel van onderdrukking.”

De Babri-moskee voordat deze in 1992 werd vernietigd. Hier staat straks de hindoetempel. © The LIFE Images Collection via Getty

Ook is geweld tegen minderheden toegenomen. Afgelopen zondag werd in een buitenwijk van Delhi een moslim, verdacht van koeslachting, door zelfbenoemde koeverdedigers met hamers in elkaar geslagen. Voor hindoes is de koe heilig. In veel staten is koeslachting verboden. De man vervoerde het wél legale buffelvlees.

Slechts vier mensen zullen bij Modi op het podium staan. Een ervan is Mohan Bhagwat, de leider van de RSS. Ook de 53-jarige inwoner van Ayodhya, Iqbal Ansari, is genodigde. Zijn vader was een van de mensen die via de rechter de komst van de Ram-tempel bestreed. ‘We hebben de uitspraak van de rechter geaccepteerd,’ zei hij dinsdag tegen een journalist van The Indian Express. ‘We moeten verleden achter ons laten. We hebben altijd samen geleefd, ondanks onze verschillen. Hindoes en moslims zijn broeders.’ 

error: Content is protected !!
Share This