RECORDAANTAL BESMETTINGEN IN INDIA: ‘ALS CORONA DAAR NIET VOORBIJ IS, IS HET NERGENS VOORBIJ

HET ALGEMEEN DAGBLAD

Door Saskia Konniger

16 april 2021

 

In India gaat het met het aantal coronabesmettingen rap de verkeerde kant op. Zondag brak het land een zorgwekkend record. India telde 170.000 nieuwe coronabesmettingen, meer dan de Verenigde Staten en Brazilië samen. 

Ook zijn er in het Aziatische land besmettelijkere virusmutaties aangetroffen. Juist nu loopt de vaccinatieproductie spaak. 

In het mondiale gevecht tegen het coronavirus speelt India een cruciale rol. ‘Allereerst vanwege haar omvang,’ zo stelt epidemioloog Ramanan Laxminarayan. Een zesde van de wereldbevolking woont in India. ,,Als het in India niet voorbij is, is het nergens voorbij.‘’ Daarbij is India de farmaceut van de wereld. 60 procent van alle vaccins wordt in India geproduceerd. Zo heeft India 64,5 miljoen coronavaccin-doses geëxporteerd naar 85 landen.

 Het Indiase Seruminstituut maakt op dit moment zo’n zestig miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin per maand en gaat binnenkort ook het Amerikaanse vaccin Novavax produceren. Het Indiase Bharat Biotech heeft het Covaxin ontwikkeld en produceert 10 miljoen doses per maand. Zes andere coronavaccins zijn in ontwikkeling, waaronder een anti-coronaneusspray.

Exportstop

De exportstop brengt producenten in problemen. Zo verklaarde Seruminstituut-eigenaar Adar Poonawalla afgelopen week dat hij wordt aangeklaagd voor contractbreuk, omdat hij leveringen niet kan nakomen. Ook heeft hij verplichtingen in het kader van de Covax-regeling. Een deel van zijn productie is bestemd voor ontwikkelingslanden. Die export staat nu ook stil. Van de 100 miljoen beloofde doses zijn er pas 18 miljoen geleverd. Poonawalla gaf aan dat hij niet kan opschalen, tenzij hij extra financiering ontvangt.

Hoe kon het zo uit de hand lopen? Afgelopen februari leek het er in India op dat de coronacrisis voorbij was. In delen van bijvoorbeeld Delhi testte ruim de helft van de inwoners positief op corona-antistoffen. Veel mensen dachten dat groepsimmuniteit bereikt was en lieten voorzorgsmaatregelen varen. ,,Vaccineren is belangrijk‘’,  zegt Giridhara Babu, epidemioloog van de Public Health Foundation of India. ,,Maar het gedrag van mensen heeft nu prioriteit. We kunnen deze golf het snelst terugdringen door het mondkapje op te doen en afstand te houden. Geen lockdown‘’, benadrukt hij. 

Ook Laxminarayan ziet daar geen heil in. De nationale lockdown van vorig jaar had zware economische gevolgen en leidde zelfs tot honger en ondervoeding. ,,Het allerbelangrijkste is meten‘’, zegt hij. ,,Als je de juiste cijfers openbaar maakt, dan doen mensen vanzelf weer hun mondkapje op. En zodra je weet dat een virusmutatie resistent is voor een circulerend vaccin, moet je het vaccinbeleid zo snel mogelijk bijsturen.‘’

13 miljoen besmettingen

Volgens de officiële cijfers zijn er in India inmiddels dertien miljoen besmettingen, al stelt Laxminarayan dat het ware infectiecijfer dertig maal hoger ligt. Er zijn 169.000 Indiërs aan Covid overleden. Ook dit werkelijke aantal zal hoger liggen. ,,Mensen denken het virus hier minder dodelijk is’’, zegt Laxminarayan. ,,Maar het sterftecijfer van Indiërs tussen de 30 en 60 jaar is net zo hoog als in westerse landen.’

Nu ziekenhuizen weer overvol raken, kunnen de vaccinatiecentra de aanmeldingen niet aan. Bij de start van de vaccinatie-uitrol verklaarde India, dat per 1 juli 300 miljoen mensen gevaccineerd zouden zijn. Dat wordt niet gehaald. India heeft zo’n 100 miljoen vaccininjecties uitgedeeld. Dertien miljoen inwoners hebben hun tweede injectie ontvangen. In vergelijking met landen met een beter ontwikkelde gezondheidssector een indrukwekkende prestatie. ,,Maar in het huidige tempo duurt het 2,5 jaar om 70 procent van de Indiase bevolking te vaccineren. Dat is te langzaam‘’, zegt Laxminarayan. Hij pleit voor loslaten van een maximale prijs, zodat de productie omhoog kan. ,,Laat welvarende inwoners voor hun dosis betalen en geef alleen de armen gratis injecties.‘’

Inmiddels zijn delen van India weer in lockdown. Hoewel regeringsambtenaren bij de vele verkiezingsmassabijeenkomsten afgelopen weken voorzorgsmaatregelen aan hun laars lapten, riep premier Modi op om niet te verslappen. Mondmasker opdoen, afstand houden en in quarantaine gaan als je positief bent. Of de huidige vaccinproductie opgeschaald gaat worden, blijft onduidelijk. Wel wordt na juni het Indiase vaccin-arsenaal uitgebreid met het Jansen- en het Russische Spoetnikvaccin.

error: Content is protected !!
Share This