OVER DE GRENS

Samsam (jeugdmagazine). 

Door Saskia Konniger

Mei 2019.

Bharat is een jonge prins en woont in een hotelkasteel. Hoe is dat?

 

Er is ook een video bij dit artikel. Klik hier om het te bekijken

“Ik woon in een hotel”

Soms staat er ineens een toerist in zijn slaapkamer, maar daar kan Bharat (13) wel om lachen. Hij vertelt buitenlandse gasten graag over zijn Indiase cultuur.

Door Saskia Konniger

9 mei 2019 

Bharat vertelt de buitenlandse toeristen graag over zijn Indiase cultuur.

Je woont in een hotel. Waarom?

“Het is eigenlijk een paleis, gebouwd voor één van mijn voorvaderen die maharadja was: een soort koning in de provincie Rajasthan. Mijn oom heeft twintig jaar geleden een deel ervan laten verbouwen tot hotel om geld te verdienen en het onderhoud te kunnen blijven betalen. In elk hoekje van het gebouw is wel iets te zien van het verleden van mijn familie. Overal hangen oude foto’s en wapens waar mijn vader en opa mee op jacht gingen. En in de bar staan antieke voorwerpen die te maken hebben met onze Rajasthaanse geschiedenis, zoals leren waterkruiken die werden meegenomen de woestijn in, oliebranders en een waterpijp.”

Heb je veel contact met toeristen?

“Jazeker! Als ik buitenlanders zie, ga ik vaak naar buiten en knoop ik een praatje met ze aan. Ik vraag bijvoorbeeld of ze het hotel leuk vinden en of ze een goed ontbijt hebben gehad. Soms stel ik voor om onze oldtimers te laten zien in de garage. En als er kinderen zijn, speel ik bijvoorbeeld verstoppertje met ze.”

Overal in het paleis hangen oude foto’s van de familie van Bharat.a

Maak je ook wel eens vrienden?

“Niet met Indiase hotelgasten, maar wel met buitenlandse toeristen. We wisselen nummers uit en worden vrienden op Facebook. Hari uit Frankrijk is hier vaak geweest en we bellen met elkaar. Laatst vroeg hij of ik naar Frankrijk wilde komen om alles daar te verkennen zoals we in het hotel ook hebben gedaan.”

Gebeurt er wel eens iets geks?

“Soms komen toeristen zomaar ons huis binnenwandelen. Ze weten meestal niet dat wij in het achterste gedeelte wonen. Een keer liep iemand onze binnenplaats op en vroeg om een biertje. Die hebben we toen gegeven en daarna heb ik hem naar ons restaurant gebracht, zodat hij daar zijn avondeten kon bestellen. Mensen die dronken zijn, doen ook raar. Vooral Indiase gasten drinken veel. En dan gaan ze overal dansen. In de bar, maar ook in de tuin.”

Waar komen de gasten vandaan?

“De meesten uit Europa of Amerika. We hebben ook Indiase gasten, maar die slapen alleen maar. Ze zijn niet geïnteresseerd in de geschiedenis of cultuur van mijn familie. Ze willen niet eens Indiaas eten, alleen maar pizza. Westerse gasten vind ik het leukst. Ze bekijken alles in het hotel en bezoeken de oude stad. Ze zijn altijd nieuwsgierig en proberen graag alles uit. Zelfs het Indiase eten, zoals de thalis. Dat zijn groenteschotels met linzen of peulvruchten, platte broden en rijst, yoghurtdip en platte crackers van linzenbloem.”

Bharat: “Ik vraag toeristen vaak wat ze van het hotel vinden.”

De meeste gasten van het hotel komen uit Amerika of Europa.

Leer je ook dingen van toeristen?

“Absoluut! Ik heb Engelse les op school, maar ik heb de taal vooral goed van de gasten uit het westen geleerd. Verder heb ik gemerkt dat het voor hen heel normaal is om nieuwsgierig en belangstellend te zijn en vragen te stellen. Ik zou dat niet zo snel doen, dat zit niet in mijn cultuur.”

POPULAIR VAKANTIELAND
Lange tijd kozen weinig toeristen voor India als vakantieland. Ze vonden de viezigheid in de miljoenensteden maar niks of lieten zich afschrikken door de aanslagen en politieke onrust met buurland Pakistan. Maar India wordt steeds populairder, ook doordat vliegtickets steeds goedkoper worden en het is handig dat je het visum online kunt aanvragen. Mensen gaan er op yogavakantie of voor de cultuur en de mooie natuur naartoe.

error: Content is protected !!
Share This