INDIASE BOERENPROTESTEN

Het Algemeen Dagblad

Door Saskia Konniger

4 december 2020.

Woedende boeren in India: protest tegen nieuwe landbouwwet

Duizenden boeren op de trekker in colonne naar de regeringsstad. Klinkt bekend? Ditmaal is het boerenprotest niet in Nederland, maar in India. Daar gaat het om vrijemarktwerking.

De boeren protesteren tegen een nieuwe landbouwwet die afgelopen september is goedgekeurd. Nu er na de verschillende lockdownfases weer bewegingsvrijheid is, zijn boeren massaal vanuit omliggende deelstaten naar Delhi getrokken. Ze blokkeren toegangswegen en hebben protestkampen opgezet. Stapels dekens, matjes, groente, meel en kookgerei liggen in de aanhanger. ‘Als het moet, houden we dit maanden vol. We zijn bereid om zo lang te blijven als nodig is,’ zegt boer Dilbag Singh tegen de Indiase krant The Hindu.

De boeren eisen intrekking van de landbouwwet die de bestaande, deels gereguleerde, landbouwhandelsmarkten, zogeheten mandi’s, ontmantelt. De overheid claimt dat de vrijemarktwerking die deze wet voorstaat de boeren juist vrijheid geeft om zelf hun klant te kiezen. Maar de boeren vrezen dat ze door deze wet worden overgeleverd aan multinationals. En dat ze de minimumprijsgarantie kwijt zullen raken. De overheid ontkent dit, maar de boeren geloven hun leiders niet.

Pesticiden

Ruim 70 procent van alle Indiërs, dat zijn zo’n zeshonderd miljoen mensen, werkt in de landbouw. Het is voor de meeste boeren steeds moeilijker om rond te komen. Door overerving zijn akkers door de jaren heen kleiner geworden. Oogsten vallen tegen, omdat de grond is uitgeput door monocultuur of is uitgedroogd omdat het grondwaterniveau te diep is gezakt. Daarbij is veel landbouwgrond verschraald door overmatig gebruik van pesticiden. Zelfmoord door schulden komt onder boeren veel voor. ,,Wij hebben 800.000 roepie (circa 8900 euro) schuld”, zei Amarjeet Kaur uit Punjab tegen een verslaggever van The Hindustan Times. ,,Vier dagen voor we ons aansloten bij de protesten pleegde een buurman zelfmoord, omdat hij de rente op zijn lening niet meer kon betalen.”

Liberalisering is geen oplossing, stelt landbouwexpert Devinder Sharma. ,,De woede die je nu ziet, is een uitbarsting van jarenlange opgehoopte ellende. Het grote probleem van de boeren is dat ze geen eerlijke prijs voor hun product krijgen”, zegt Sharma aan de telefoon. ,,Het is niet voor niets dat boeren wereldwijd overheidssubsidie krijgen om te overleven. Kijk maar naar de Verenigde Staten en Europa. Overal waar de vrije markt domineert, worstelen boeren met onrechtvaardige prijzen. De enigen die zullen profiteren zijn multinationals. Het is lui economisch beleid om te denken dat vrijemarktwerking alles gaat oplossen.”

Volgens Sharma zit de oplossing in uitbreiding van het bestaande systeem. ,,India heeft zo’n 7000 mandi’s. Dat moeten er 42.000 worden. Verspreid over India, zodat de boeren in alle uithoeken toegang hebben tot opkopers. Op mandi’s werken tussenhandelaren, jazeker. Maar dat zijn kleine handelaren. De meesten zijn van goede wil. Dat ze allemaal corrupt zouden zijn, is een mythe. Zeker als je hen vergelijkt met de grote jongens. Hoe machtiger een handelaar, hoe ernstiger de corruptie.” Ook pleit Sharma voor een minimumprijsgarantie voor alle gewassen. ,,Niet alleen voor rijst en graan. Als je een minimumprijs voor álle gewassen instelt, heb je gelijk de monocultuur aangepakt.”

Economie

Want als boeren meer soorten gewassen verbouwen, zal de grond minder snel uitgeput raken, aldus Sharma. ,,Bovendien geef je met dit systeem een financiële impuls aan miljoenen huishoudens. En dat is alleen maar goed voor de economie.”

,,We doen dit niet voor de lol”, zegt de 65-jarige Pranjeet Singh, een vrouwelijke boer uit deelstaat Haryana tegen The Hindustan Times. ,,We zijn naar Delhi gekomen zodat toekomstige generaties ons niet kunnen verwijten, dat we toestonden dat de regering onze levens vernietigt.”

Valse informatie

De Indiase regeringspartij BJP heeft enkele malen waterkanonnen en traangas ingezet om protesten uiteen te drijven. De regering stelt dat de boeren de wet verkeerd begrijpen en beschuldigt de oppositie dat ze valse informatie aan de boeren geven. In pro-overheidsmedia worden de boeren weggezet als communistische extremisten of terroristen. Een groot deel van de boeren komt uit Punjab. Veel van hen hebben familieleden die geëmigreerd zijn naar Canada en Groot-Brittannië. De Canadese premier Justin Trudeau heeft de Indiase overheid daarom opgeroepen om het recht van demonstratie te respecteren. En enkele Britse politici hebben hun steun uitgesproken voor de boeren.

Gesprekken tussen de regering en de boeren hebben tot nu toe niets opgeleverd. Er zijn meer acties aangekondigd.

error: Content is protected !!
Share This