FORT EUROPA

Aan boord: Tonnen goederen, angstig schijtend vee, honderd kettingrokende truckers en zes voetpassagiers – drie Turkse migranten uit Duitsland op weg naar Istanbul, Roemeense vrouw op familiebezoek, een ruziënd Armeens stel en ik.

Althans dat dacht ik.

Laat in de avond komen we aan in Igoumenitsa. Ik ben de enige voetpassagier die het schip verlaat en sta plots – ik zal de verkeerde trap hebben genomen – op het vrachtwagendek. Lichte paniek. Waar is de uitgang en hoe word ik niet per ongeluk door een manoeuvrerende truck geplet? Ik sleur mijn koffer door de nauwe gangen. Een steward loodst me naar buiten. Mannen in knalgele hesjes staan te roken. Een auto en enkele trucks rijden weg. Die kant op. Naar het kantoor en vandaar een taxi, wijst de steward. Als ik merk dat hij langs mij heen kijkt, draai ik me om. Een hoofd met zwarte krullen schiet weg. Als een agent iets naar de jongen roept komt hij weer te voorschijn. Mager, zwarte vegen, grote ogen. Met een spottende lach springt hij door het gaas naar de weg. Dan zie ik wat er aan de hand is. Verstekelingen rennen over de kade. Noord-Afrikanen, Irakezen. Politieauto’s rijden langzaam, zoeklicht gericht op bewegende schimmen. Agenten pompen zich op en schreeuwen, maar blijven staan. Ze geloven er niet meer in. Hoofden duiken weg achter een truck. Verderop wordt een zwerm jonge mannen opgejaagd door twee politieauto’s. Geen arrestaties. Alleen kat en muis. Een pervers ritueel.

Bij daglicht zie ik hoe klein Igoumenitsa is. Een paar huizen, twee hotels. Ik rijd met de bus langs de kade, de heuvels in naar het zuiden. In de struiken verborgen tentenkampen, verraden door weggewaaid wasgoed, afval.

Foto’s maken van dit alles, dat ging niet. De beelden die ik heb van deze reis zijn onwerkelijk clean, sommige zelfs sprookjesachtig. Wat een contrast.

De avond voor mijn aankomst was er aan de overzijde van de zee, bij Corfu, een schip met vluchtelingen gezonken. Twintig mensen verdronken:

http://www.rawa.org/temp/runews/2011/01/16/around-20-afghan-migrants-feared-drowned-off-corfu.html

Paar dagen eerder gevechten onderling tussen vluchtelingen:

http://www.athensnews.gr/portal/5/36146

En protesten tegen het voornemen om een hek te plaatsen aan de grens met Turkije:

http://www.athensnews.gr/portal/5/36273

error: Content is protected !!
Share This