BNR RADIOGESPREK: SITUATIE IN INDIA STEEDS NIJPENDER

Uitgezonden op 30 april 2021 

De coronasituatie in India blijft buitengewoon zorgwekkend. Gisteren werden er 380.000 besmettingen geregistreerd, een nieuw record. Waarschijnlijk is dat nog maar het topje van de ijsberg. Intussen komt er wel hulp uit het buitenland, maar dat is nog altijd niet genoeg.

KLIK HIERONDER OM TE LUISTEREN NAAR HET RADIOGESPREK:

Er is ook nog wat goed nieuws, vertelt correspondent Saskia Konniger. In de deelstaat Maharashtra, waarin ook de miljoenenstad Mumbai ligt, lijkt het wat af te vlakken. Maar in het noorden van het land zal de situatie voorlopig nog zeer ernstig blijven. De tekorten nemen toe. In Delhi en omstreken wordt midden mei de piek verwacht, met een langzame afvlakking in juni/juli.

Takkenbossen

Ziekenhuizen en crematoria zijn niet meer toegankelijk. Mensen worden op takkenbossen gecremeerd in parken en op parkeerplaatsen. Er is zelfs een bosbouworganisatie die extra hout gaat leveren.

Buitenlandse hulp

Intussen hebben 40 landen hulp toegezegd. De VS heeft importbeperkingen voor ingredi├źnten van een vaccin opgeheven, zodat de productie in India omhoog kan. Er zijn 60 miljoen AstraZeneca-vaccins toegezegd. De meeste landen doneren – op verzoek van India – via het Indiase Rode Kruis. Dat is een omslag. De laatste 16 jaar accepteerde India geen hulp.

Modi

De kritiek op premier Modi zwelt intussen aan. Het lijkt erop dat hij de zaak volledig heeft onderschat. Of de situatie politieke gevolgen gaat hebben voor Modi, is volgens Konniger moeilijk te zeggen. ‘De verkiezingen zijn er nog niet en mensen zijn vaak kort van geheugen.’ Bovendien is er veel druk vanuit de overheid om gegevens te verbergen en het propaganda-apparaat is sterk.

corona2
error: Content is protected !!
Share This