BERICHT OVER VELDWERK GOUDSMEDEN INDIA

Momenteel werk ik voor Museum Volkenkunde aan een boek over Noord-Indiase sieraden. In de winter van 2007 ben ik voor het museum naar India geweest om in het spoor van de edelsmeedtradities van Rajput koningshuizen en het Mogolrijk gouden sieraden te verwerven.

De verzamelreis mondde uit in een ware ontdekkingstocht. Zo bleek de eeuwenoude kundan-techniek nog in zwang en is er bij een groeiende Indiase middenklasse maar ook in de mondiale sieradenwereld sprake van een hernieuwde interesse voor Indiase mode en sieraden. Oude koninklijke stijlen en ambachtelijke technieken veroveren opnieuw hun plaats bij de nationale en internaionale welgestelden.

Kundan sieraden zijn kostbaar. Kundan betekent letterlijk: puur goud. De term verwijst naar een eeuwenoude techniek, waarbij edelstenen, zoals diamant, smaragd en robijn, gezet in een 22-karaats gouden setting, worden afgewerkt met linten van puur (24-karaats) goud.

Echter, voor de echte kunstliefhebber bevat de achterzijde van de sieraden de ware schat. Die zijn namelijk geëmailleerd met prachtige dier-, blad- en bloemmotieven. Deze schilderingen worden ook wel ‘de verborgen tuin’ genoemd, een verwijzing naar de prachtige tuinen van de Indiase heersers onttrokken aan het oog van de doorsnee onderdaan.

Het project betrof ‘contextueel verzamelen’. Dat wil zeggen, niet alleen de aankoop van objecten was belangrijk, het ging ook om het vastleggen van achtergrondinformatie. Ik heb me gericht op de Rajasthaanse hoofdstad Jaipur (internationaal centrum van de edelstenenhandel) en de woestijnstad Bikaner. De catalogus wordt een levendig verslag van mijn ervaringen. Met behulp van de verworven objecten en gegevens zullen interessante inkijkjes worden geschetst in de huidige juwelen- en edelstenenhandel, de wereld van het edelsmeden (lokaal en internationaal – artistiek design) en het Indiase huwelijk. Want een bruiloft is voor veel Indiërs de gelegenheid bij uitstek om gouden sieraden te dragen. Er komt ook een historisch deel, onder andere over de relatie tussen het moslimse Mogolhof en de lokale Rajputprinsen en het haremleven.

Ik heb enkele prachtige sieraden kunnen aankopen bij oude juweliershuizen, zoals Gem Palace en Suranas. Deze huizen leverden generaties lang aan de Mogol- en Rajputkoningshuizen, nu aan iedereen die het kan betalen.

Ik heb ook enkele stukken verworven bij een modern juweliershuis, gerund door twee kunsthistorici, Amrapali. Ik heb de stukken geselecteerd op achtergrondverhaal, vakmanschap en fijne afwerking. Zoals deze: Kundan armband van 22karaats goud, gezet met diamant en afgewerkt met 24karaat goud. Het secuur aangebrachte roze emaille getuigt van vakwerk.

En gisteren heb ik op de valreep enkele Rajput huwelijksjurken besteld. Ik heb ze moeten passen, want ze moeten nog in elkaar gestikt worden en dat was best eng voor iemand die zich niet zo kan vinden in het prinsesse-/bruidsplaatje.

error: Content is protected !!
Share This