ANARCHY

Afgelopen november beklommen boze studenten van universiteit Pisa de toren, omdat Berlusconi de subsidie voor onderwijs zo goed als heeft afgeschaft. ‘Het budget is 20x kleiner gemaakt, studiebeurzen zijn minimaal. Alleen de rijken kunnen nog studeren,’ zei een studente vanmiddag.

http://www.nu.nl/buitenland/2387540/studenten-bezetten-colosseum-en-toren-van-pisa.html

Vandaag nog steeds overal leuzen en spandoeken. Beetje agressief sommige. Moed der wanhoop? Op alle universiteitsgebouwen stonden teksten of er hingen spandoeken uit het raam met leuzen als: geen profit over de rug van de student. Nooit meer fascisme, etc.

Berlusconi zit vooralsnog stevig in het zadel. Populisme en heel veel mindless televisie als zoethouder en de Italiaanse staatkas als zijn speeltuin.

Vorig jaar was ik rond de verkiezingen in Rome:

‘Hij is niet perfect, maar we houden van hem,’ aldus Romeinse mannen (taxichauffeurs, winkeleigenaren). ‘It’s his lifestyle. Wat hij heeft, dat willen wij ook. We willen hem zíjn.’

Marino, mijn truffelgids in Piemonte:

‘Wat is het woord… Vergogna. Geef me je woordenboek.

Schaamte.’

‘Hij is populair. Veel Italianen vinden hem blijkbaar mannelijk, viriel. Na 1 regeerperiode hadden ze er nog niet genoeg van. Hij wordt vast een derde keer gekozen. En daarna komt zijn zoon. Pier Silvio. Of zijn dochter. Barbara. Het is een dynastie. Ze regeren als keizers, net als in het oude Rome.’

Italiaanse tafelgenote:

‘Italianen stemden ook op Mussolini. Ze houden van een sterke man.’

error: Content is protected !!
Share This