ALTERNATIEVE GENEESWIJZEN WINNEN GROND IN INDIA

HET ALGEMEEN DAGBLAD

Door Saskia Konniger

20 mei 2021

Bijgaande foto: straatverkoper alternatief medicinaal middel, Delhi. 

De coronapandemie blijkt een aanjager voor de alternatieve geneeskunde in India. Maar ook bizarre therapieën, waaronder het insmeren met koeienpoep, winnen aan populariteit, met name onder hindoe-nationalisten.

,,Ik zal geen corona krijgen, want ik drink elke dag een koeienurine-extract’’, verklaarde de Indiase BJP-parlementariër Pragya Thakur afgelopen maandag. Ze is niet de enige hindoe-nationalist die zweert bij dubieuze middeltjes en therapieën. Zo filmde persbureau Reuters afgelopen week een zogenaamde ‘koeienpoeptherapie’. Gelovige hindoes in deelstaat Gujarat smeerden zich volledig in met koeienpoep.

Voor hindoes is de koe heilig. Uitwerpselen van het dier zouden het immuunsysteem versterken. De poeptherapie zou zelfs corona kunnen genezen. Maar daar wil de reguliere geneeskunde in India niets van weten. ,,Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat koeienuitwerpselen een geneeskrachtige werking hebben’’, stelt J.A. Jayalal, president van de Indiase nationale artsenvereniging. ,,Sterker nog, ik zie vooral risico’s. Het kan juist ziekteverwekkers verspreiden.’’

Verschillende artsen waarschuwden bijvoorbeeld dat de koeienpoeptherapie de verspreiding van de zeldzame maar zeer gevaarlijke ‘zwarte schimmel’ zou kunnen bevorderen. Artsen uit Delhi, Bangalore en ook Gujarat deden afgelopen week namelijk melding van een toename van deze schimmelziekte onder coronapatiënten met suikerziekte. Zwarte schimmel gedijt onder slechte hygiënische omstandigheden en raakt mensen met een zwak immuunsysteem. De schimmel infecteert oog-en neusholtes en kan zich verspreiden naar de hersenen. De helft van de patiënten overlijdt. Bij een deel van de patiënten moet een oog worden verwijderd.

Kwetsbaar

Door de stijging van het aantal zieken en een gebrek aan reguliere zorg zijn veel mensen in coronatijden extra kwetsbaar voor kwakzalvers die wondermiddelen of goedkopere alternatieven aanbieden. En de hindoe-nationalistische ideologie van de overheid staat niet altijd op de beste voet met de wetenschap. Zo is er een speciaal ministerie dat de eeuwenoude Indiase ayurvedische geneeswijze aanbeveelt. Het ministerie geeft preventieadviezen om corona te voorkomen zoals je neus druppelen met kokosolie.

Afgelopen november verklaarde dit ministerie tot gruwel van de artsenvereniging om ayurvedische chirurgie toe te staan. ,,We zijn niet tegen alternatieve geneeswijzen’’, legde toenmalig president Ratan Sharma uit. ,,Maar het is onwenselijk om wetenschappelijke geneeskunde op hetzelfde niveau te zetten als alternatieve geneeswijzen. Wetenschap moet zich strikt aan academische protocollen en onderzoeksresultaten houden. Alternatieve geneeskunde heeft geen betrouwbaar controlesysteem.’’

Goeroe

Afgelopen week maakte Baba Ramdev, een populaire yoga-goeroe en miljardair met nauwe banden met de regeringspartij, in een van zijn video’s grappen over de ademnood van coronapatiënten. Hij verklaarde ‘dat ze gewoon niet weten hoe ze moeten ademhalen’ en barstte in lachen uit. Ook zei hij dat artsen ‘negativiteit verspreiden met hun gezeur over zuurstoftekorten’.

Navjot Dahiya, arts en vice-president van de nationale artsenvereniging, diende een aanklacht in. ,,Ik merk in mijn praktijk dat veel mensen het advies van dergelijke baba’s volgen’’, vertelt hij aan de telefoon. ,,Patiënten worden misleid. Baba Ramdev maakt artsen belachelijk. Hij ontmoedigt mensen naar het ziekenhuis te gaan. Hierdoor stijgt de coronasterfte.’’

Baba Ramdev, een populaire yoga-goeroe en miljardair. © Hindustan Times via Getty Images

Volgens Dahiya heeft de politie nog niets met zijn aanklacht gedaan. ,,Als er volgende week nog niets is gebeurd, ga ik naar de rechter’’, zegt hij strijdvaardig. Het is niet de eerste keer dat er aanklachten tegen de goeroe lopen. Zo verkoopt hij het product Coronil, een middel dat het immuunsysteem zou versterken. Eerdere beweringen dat het middel corona zou voorkomen, moest hij al terugnemen. Baba Ramdev staat aan het hoofd van multinational Patanjali. Het bedrijf heeft een uitgebreide ayurvedische productielijn. De producten zouden goed zijn voor de gezondheid, maar regelmatig verschijnen er rapporten over de twijfelachtige kwaliteit van de producten.

Sommige wetenschappers zijn minder fel tegen alternatieve geneeskunde. De reguliere Indiase gezondheidszorg is zo beperkt, dat alle beetjes helpen. Nobelprijswinnaar en econoom Abijeet Banerjee is een van hen. Hij stelde aan begin van de coronacrisis voor om de ruim honderdduizend alternatieve genezers bij te scholen en ze in te zetten om de juiste adviezen te geven om verspreiding van corona te voorkomen, zoals handen wassen en afstand houden.

Helaas is het voor veel armen onmogelijk om corona buiten de deur te houden. En eenmaal ziek is reguliere zorg vaak buiten bereik.

 

Straatverkoper medicijnen Straatverkoper medicijnen
error: Content is protected !!
Share This