AAN ALLES EEN TEKORT IN INDIA

REFORMATORISCH DAGBLAD

Door Saskia Konniger

26 april 2021

Wanhopige situaties in India’s beste ziekenhuizen. Het zorgsysteem is ingestort. Aan alles is een tekort: personeel, medicijnen, bedden.

Sociale media en WhatsApp-groepen stromen vol met berichten van familieleden: Waar is nog een vrij ziekenhuisbed? Wie heeft remdesivir, een ontstekingsremmend medicijn? Wie weet waar zuurstoftanks worden aangeboden?

Dokter Baluja raakt geëmotioneerd als hij in het nieuwsprogramma van de Indiase televisiezender NDTV vertelt hoe hij in zijn ziekenhuis Jaipur Golden Hospital na vergeefse pogingen om zuurstoftanks aan te vullen, opnieuw patiënten heeft verloren. „Het zijn geen nummers. Het zijn ménsen. Het waren míjn patiënten. En waar vertrouwde ik op? Op de Indiase overheid. Dat ze zuurstof zouden leveren. Dit is Delhi. Ik werk in een van de beste ziekenhuizen. Met de beste infrastructuur. De beste dokters. Maar welke dokter heeft nou geen zuurstof?”

Adem

Voor ziekenhuizen staan rijen ambulances, taxi’s en zelfs riksja’s met naar adem happende patiënten. Een deel van hen is er zelf in geslaagd een zuurstoftank te bemachtigen. Door een plastic kapje hijgen doodzieke mensen naar de zuurstof uit de gasfles die familieleden naast hen onder hun arm houden. Urenlang wachten ze op opname. Maar alle ziekenhuizen zijn overvol. Artsen verwijten overheden dat ze in de periode tussen november en maart niets hebben gedaan om een nieuwe coronagolf op te vangen.

Zondag kwamen er 350.000 besmettingen bij. Althans volgens de officiële cijfers. Vooraanstaand epidemioloog Ramanan Laxminarayan stelt dat het ware cijfer mogelijk wel dertig keer het officiële aantal is.

Ook het dodental is vele malen hoger dan het officiële cijfer. Journalisten belden naar crematoria. De cijfers die crematoria doorgaven kwamen niet overeen met de berichtgeving van overheidswege. Het einde van de stijging is nog niet in zicht. Volgens experts zal deze besmettingsgolf midden mei een piek bereiken.

Na de eerste coronagolf van juni tot en met november 2020 leek het goed te gaan. In delen van India had 50 tot 60 procent van de inwoners antistoffen. Hoewel experts waarschuwden voor een tweede golf, gingen veel mensen uit van groepsimmuniteit.

Afgelopen februari stegen de besmettingen opnieuw. De overheid sloeg waarschuwingen van experts in de wind. De Kumbh Mela, een religieuze bijeenkomst, werd niet afgelast. Ook gingen verkiezingen in West-Bengalen door. Premier Modi, partijleden en oppositie hielden massabijeenkomsten.

Daarnaast waren er al berichten over een ‘dubbele’ Indiase coronavirusmutant. Hoewel wetenschappers nog geen conclusies kunnen trekken, zijn er aanwijzingen dat deze mutant, net als de Britse variant, twee tot drie keer besmettelijker is.

Sneller

Tot nu toe heeft zo’n 10 procent van de bevolking een eerste vaccin ontvangen. Dat moet sneller, zeggen epidemiologen. Hoe sneller mensen zijn ingeënt, des te minder kans op verspreiding en minder kans op mutaties. Nu is India door de hausse aan besmettingen een voedingsbodem voor mutaties. Veel landen, waaronder Nederland, hebben mede om deze reden een vluchtstop uit India ingesteld.

Ondertussen kondigde de Indiase overheid maandag aan dat ze toestemming heeft gegeven voor de bouw van 551 medische zuurstoffabrieken. Wanneer die fabrieken kunnen leveren, is nog niet duidelijk. Maar voor de zieken van deze nieuwe golf zal het te laat zijn.

 

 

error: Content is protected !!
Share This