BNR RADIOGESPREK INDIASE ‘ANTI-MOSLIM’-WET

Uitgezonden op 9 december 2019

Veel controverse rondom wat sommigen in India de ‘anti-moslimwet’ noemen. De wet maakt het voor alle arme inwoners en vluchtelingen gemakkelijker om in het land te blijven. Behalve voor moslims. Wie moslim is, en niet de goeie papieren heeft, moet het land uit. 

KLIK HIER VOOR HET RADIOGESPREK (VANUIT EEN RIJDENDE TREIN): 

Verblijfsvergunning

‘Het is een wet die een verblijfsvergunning geeft aan alle hindoes, christenen, boeddhisten en sikhs die gevlucht zijn uit omringende landen’, zegt Zuid-Azië-correspondent Saskia Konniger. De wet gaat samen met een grote volkstelling die bedoeld is om illegale migranten op te sporen. In de wet die nu is aangenomen worden moslims niet genoemd.

Assam

Er is recentelijk al een volkstelling geweest in de Indiase deelstaat Assam. Bij die telling moet je aantonen dat je legaal Indiaas burger bent. Twee miljoen mensen konden dat niet. Maar ook arme hindoes werden de dupe van de telling. ‘Heel veel arme mensen zouden niet kunnen aantonen dat ze burger zijn en dan kan je hen het land uitzetten. Volgens critici dacht de regering dat vooral moslims hun burgerschap niet zouden kunnen aantonen.’ zegt Konniger.

Moslims

Daarom werd deze wet aangenomen om hen te beschermen. Enkel moslims ontbreken dus op de lijst van beschermde bevolkingsgroepen. ‘Als je wel behoort tot de beschermde groepen krijg je wel een verblijfsvergunning.’ De wet is dus bedoeld om iedereen gerust te stellen, behalve moslims. 

CAA protest
error: Content is protected !!
Share This