Saskia Konniger

Correspondent, standplaats New Delhi, India

REPORTAGES EN REISVERHALEN        FOTOREEKSEN CHINA        FRAGMENTEN CLUB KARMA        CLUB KARMA IN DE PERS          OVER DE VERBORGEN TUIN      ALLE REISBLOGS OP EEN RIJ     CV, PUBLICATIES & PRODUCTIES            SASKIA IN DE MEDIA     ABOUT ME (ENGLISH)        

WELKOM OP MIJN WEBSITE

 

Sinds 2018 ben ik India correspondent voor o.a. NOS, VRT, het Algemeen Dagblad, MO, Knack, Reformatorisch Dagblad, One World, BNR, Deutsche Welle (zie FB, Twitter en Instagram). Ook schreef ik twee boeken over India. Een derde is in de maak. Op deze site staan reportages, interviews, reisblogs en fotoreeksen die ik de afgelopen jaren heb gemaakt als journalist of als conservator voor o.a. het Nationaal Museum voor Wereldculturen (zie LinkedIn). Trefwoorden: Politiek, maatschappij, cultuur, reizen, koloniale geschiedenis, kunstgeschiedenis. 
  VOLG HIER MIJN CORRESPONDENTSCHAP

  >> REPORTAGES UIT INDIA

ZHONGGUO is geïnspireerd op een daadwerkelijk ondernomen reis door China. Van september tot december 2008 reisde ik van Macau naar Beijing, Xi’an, Chengdu, Lanzhou. Ik ging op zoek naar het exacte Middelpunt en meer. Hieronder de blog met observaties, interviews, foto’s en anekdotes.

CHINABLOG

 
Blog Summary Widget

TE ZIEN OP VIDEO:

STUDIUM GENERALE DELFT: CLUB KARMA

Achtergronden hedendaags India. De lezing is online te bekijken: klik hier (d.d. 19 april 2010).

In TUDelta verscheen een interview.

Voor Rijksmuseum Volkenkunde (Leiden) reisde ik als conservator India in het spoor van Mogol- en Rajputhoven naar India om gouden sieraden te verzamelen en onderzoek te doen naar de edelsteen- en goudsmidsector en alles wat ermee samenhangt. Voor meer info over het veldwerk klik hier en hier voor de terugkeerreis.

Bij de tentoonstelling verscheen een geïllustreerde catalogus:

25 september 2011

LEZING: GODEN & KAMELEN IN INDIA

Familielezing in Museum Volkenkunde, Leiden.

Aanvang 14.00 uur.

13 oktober 2011

LADIES’ NIGHT: Vrouwen op avontuur. Rondleidingen & presentatie van ervaringen in India. Museum Volkenkunde, Leiden

30 oktober 2011

MUSEUM JEUGD UNIVERSITEIT: GHANESE DOODSKISTEN Wil jij worden begraven in een colafles? Voor gezinnen met kinderen van 8 t/m 12 jaar. Museum Volkenkunde, Leiden. Klik hier voor meer info over de doodskisten lezing

10 juni 2012

MUSEUM JEUGD UNIVERSITEIT: INDIASE GODEN & KAMELEN

Hoe koop je een kameel? Wat hebben goden en kamelen met elkaar te maken? In het Indiase Pushkar heel veel.

Voor 8 t/m 12 jaar. Museum Volkenkunde, Leiden.

ZHONGGUO is in 2012 uitgegeven door LM Publishers/KIT Literair en is als e-book te bestellen bij uitgeverij Fosfor/Querido.

Journaliste Anna Winter gaat in opdracht van een krant op zoek naar het exacte middelpunt van China, ofwel Zhongguo (Rijk van het Midden). Ze verkent de politiek, de moderne kunstscene, het taoïsme en duikt in de cultuur van het oude keizerrijk. Naarmate Anna dieper China in trekt, dwaalt ze steeds verder af van haar voorgenomen pad. Had ze toch niet moeten ingaan op de avances van Hongkongse zakenman Joe? En wat is de rol van de extravagante antiquair Antonia Dubois? Dan neemt Anna een gewaagd besluit...

15 april 2012

MUSEUMWEEKEND Voordracht uit ZHONGGUO, scène terracottaleger in Xi’an. Museum Volkenkunde, Leiden

25 februari 2013

LEZING: ZHONGGUO/HART VAN CHINA

Vereniging Verre Culturen Delft. Aanvang 20.15 uur, het Prinsenhof, Delft.

Contact? Stuur een mail naar saskiakonniger@live.nl.


Mijn uitgevers zijn: Thomas Rap (De Bezige Bij) en LM Publishers. E-books: Uitgeverij Fosfor/Querido.

14 januari en 24 april 2014

LECTURES LONDON: THE HIDDEN GARDEN, NORTH-INDIAN (KUNDAN) GOLDSMITHING

- The repositioning of a craft in the face of past and present global dynamics. The Indian Art Circle (British Association for South Asian Studies), School of Oriental and African Studies, London.

- Materials and technical production. SOAS University & the Victoria & Albert Museum, London. Part of the South Asia module of the Arts of Asia course. 

30 mei 2015

LEIDEN MUSEUMNACHT: KAMASUTRA LEZINGAchtergronden religie en seks. Eeuwenoude liefdesgedichten. En wat staat er nou eigenlijk precies in de Kamasutra? Presentatie op Museumnacht Leiden. Rijksmuseum Volkenkunde.

25 januari 2015

MUSEUM JEUGD UNIVERSITEIT: GHANESE DOODSKISTEN Wil jij worden begraven in een colafles? Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Afrikamuseum Berg en Dal.

Klik hier voor meer info over de doodskistenlezing

HART VAN CHINA/ZHONGGUO

In de voetstappen van romanfiguur Anna Winter op zoek naar het exacte middelpunt van het Rijk van het Midden. Aspecten van hedendaags China komen aan bod. Veel beeldmateriaal.


REIS DOOR INDIA/CLUB KARMA

Persoonlijke anekdotes en achtergronden hedendaags India. De invloed van globalisering op seksualiteit en liefde, religie en toerisme. Boeiende presentatie aan de hand van foto’s en Bollywoodfilmfragmenten.


KAMASUTRA

Achtergronden en eeuwenoude liefdesgedichten. En ja, tricks & tips over emoties en zintuigen. Hebben de adviezen de eeuwen doorstaan of weten we het nu beter? 


ZAND/EGYPTE

Belevenissen van Emily en Stella tijdens de Arabische revolutie in Egypte. Voordracht roman.


INDIASE GOUDEN SIERADEN

Lezing over Indiase sieraden en het vak goudsmeden. Speciale aandacht voor de Mogol (kundan)stijl en het Rajput en Mogolhofleven (denk Taj Mahal).


JEUGDLEZINGEN

- Ghanese doodskisten (de kracht van symboliek) klik hier voor meer informatie

- Indiase goden en kamelen (de kneepjes van de kamelenhandelaar, hoe koop je een kameel?)


Interesse? U kunt mij boeken via Stichting Schrijvers School Samenleving (www.sss.nl) of me benaderen via saskiakonniger@live.nl.


KUNST & REGIONALE GESCHIEDENIS - RONDLEIDINGEN

Ik geef ook historische stadsrondleidingen (focus 16e & 17e eeuws Amsterdam) en museumrondleidingen (Van Goghmuseum en Rijksmuseum). Verzoeken zijn mogelijk.

REISBLOGS

TE BOEKEN LEZINGEN EN RONDLEIDINGEN:

AVONTURENROMAN ZHONGGUO (2012)

DE VERBORGEN TUIN

EEN GREEP UIT ARTIKELEN EN REPORTAGES

Ik reisde door Turkije voor de research van een nieuwe roman. Occupy/Taksim, Iconodulen, de Grieken en het liefdesleven van de 18e eeuwse diplomaat Cornelis Calkoen staan op het menu. Ook was ik writer-in-residence in Ayvalik, in een kunstenaarsvilla aan zee, uitzicht op Lesbos. Dat spreekt op zich natuurlijk al tot de verbeelding ;)


Ayvalik ligt niet ver van Pergamon, dus de bundel Griekse mythen ging ook mee.


Meereizen? Klik hier voor de REISBLOG.

Güle Güle!

OKT-DEC 2012 REISDE IK DOOR HET MIDDEN-OOSTEN

NOV-DEC 2013: ISTANBUL/TURKIJE

IN 2011 REISDE IK DOOR DE SINAI

IN MAART 2011...

JAN-FEB 2011

Voor de research voor de roman ZAND was ik writer-in-residence in Egypte, te gast bij de kunstenaars- en schrijversscene in Caïro. Daarna voerde de reis naar Dubai, Israël, Athene en meer... KLIK HIER VOOR DE REISBLOG.

Het resultaat was de tentoonstelling De Verborgen Tuin, juwelen uit India (13 okt 2011 
t/m 6 januari 2013). Een reis van 16e-eeuwse hoftradities naar het India van nu in de Rajasthaanse steden Jaipur en Bikaner.

CLUB KARMA EN ZHONGGUO (ROMAN CHINA) ZIJN TE VERKRIJGEN ALS E-BOOK 

PORTFOLIO LEZINGEN (SELECTIE)

In 2005 ging ik voor het eest naar India, op zoek naar reportages over seksualiteit, liefde en huwelijk. Tijdens research voor het reisverhaal ‘hoe koop je een kameel’ werd ik verliefd op een Indiase kamelenhandelaar. Omdat ik via hem India van binnenuit leerde kennen, besloot ik om ervaringen te noteren om er een boek over te schrijven. Een onderhoudend reisboek over India, dat was de bedoeling. Het werd steeds autobiografischer. Onwaarschijnlijker dan ik ooit in een verhaallijn zou verwerken. Maar het gebeurde wel en ik heb het vastgelegd. Club Karma is mijn debuut (2008, uitgeverij Thomas Rap).


Klik hier voor enkele fragmenten.

CLUB KARMA

Correspondent Stella Verbeek is in Cairo om verslag te doen van de Arabische Lente. Revolutie! Vrijheid! Of niet...?


Terwijl president Morsi flirt met de invoering van de sharia en het leger staat te trappelen om ‘orde op zaken’ te stellen, bezoeken Stella en haar cameravrouw Emily een islamcommune aan de Nijl, geleid door de charismatische Egyptische arts Amr. Echter, nog diezelfde nacht valt de commune door een tragische gebeurtenis uiteen. Terwijl Egypte afglijdt in een geweldsspiraal, nemen spanningen tussen Stella, Emily toe. Stella’s toenadering tot haar ex-minnaar Jazir heeft grotere gevolgen dan ze had kunnen vermoeden. 


Het boek is voorlopig te ruste gelegd. Het is blijven steken in een versie die niet goed genoeg is. Ik pak het mogelijk in een later stadium weer op.

OP LANGERE TERMIJN GESCHOVEN: ZAND (ROMAN)

>> Update 2019: Als correspondent maak ik opnieuw kennis met India en broed ik op een vervolg op Club Karma. Hoe gaat het met de mensen van toen? Hoe gaat het met India?