SASKIA KONNIGER

 

CORONACRISIS IN INDIA

29 juni 2020. Het Algemeen Dagblad

Situatie alarmerend in India, maar ‘het lijkt wel alsof niemand het doorheeft’

India wordt hard getroffen door de coronacrisis. Het land dat na China het hoogste inwonertal ter wereld heeft, telde afgelopen zaterdag meer dan een half miljoen besmettingen. En het aantal stijgt rap. Experts verwachten dat er in september 200 miljoen mensen besmet zijn en dat aantal loopt volgens epidemioloog Jayaprakash Muliyil op tot ruim een half miljard.

Saskia Konniger 29 jun. 2020 Laatste update: 20:31
In grote steden zoals Delhi, Mumbai en Chennai kunnen ziekenhuizen het niet meer aan. Delhi heeft de noodklok geluid. De hoofdstad verwacht eind juli 550.000 besmettingen. ,,De ziekenhuizen zitten aan hun maximum‘’, zegt longchirurg Arvind Kumar van het Delhi Sir Ganga Ram ziekenhuis aan de telefoon. Delhi telt 747 ic-bedden. Voor minder ernstige coronagevallen zijn er 13.000 bedden. Volgens officiële cijfers is de helft hiervan vrij. Maar er zijn al berichten van mensen die met een doodziek familielid van ziekenhuis naar ziekenhuis rijden en te laat een gezondheidscentrum vinden dat nog een bed vrij heeft. Privéziekenhuizen die nog wel plek hebben vragen exorbitante bedragen. In veel ziekenhuizen wordt de situatie steeds chaotischer. Zo is in Mumbai een 82-jarige vrouw die met Covidklachten was opgenomen na acht dagen dood op een ziekenhuistoilet gevonden.

,,We gaan richting een sinister scenario”, zegt longchirurg Kumar. ,,De stijging van het aantal patiënten gaat veel sneller dan de uitbreiding van medische zorg. We gaan dat niet redden.” Delhi heeft het leger ingezet voor de logistiek. Zo is afgelopen week een religieus complex ingericht met tienduizend bedden. Er komen ziekenhuisbedden in trouwhallen en hotels. Ook zijn vijfhonderd ziekenhuisbedden in treinstellen geplaatst. ,,Je kunt wel in een sneltreinvaart bedden bijzetten”, reageert Kumar. ,,Maar je kunt het benodigde personeel er niet bij toveren. Sterker nog, het aantal verpleegkundigen en artsen neemt af. Ze zijn ziek of nemen ontslag uit angst om ziek te worden.”

Strengste lockdown

Voor een groot deel van de mensen die zuurstof nodig zullen hebben, zal de Indiase gezondheidszorg tekort schieten. ,,We moeten koste wat kost de coronaverspreiding indammen", stelt longchirurg Kumar. ,,Ik zou willen dat iedereen die het kan uit eigen wil weer in lockdown gaat.” India had tot eind mei de strengste lockdown van de wereld. Het hield een tijd lang de stijging van het aantal besmettingen tegen, maar de economie raakte zo ontwricht dat er zelfs hongersnood ontstond. Mensen thuishouden is daarom niet meer mogelijk. Vooral de armsten moeten eropuit om hun gezin te voeden. Wel zijn mondmaskers verplicht en moeten mensen afstand houden. ,,Helaas zie ik amper besef bij de bevolking of de overheid van wat er komen gaat", zegt Kumar. ,,Het lijkt wel alsof niemand doorheeft, dat de situatie nu veel ernstiger is dan in maart.” 

Volgens de officiële cijfers zijn inmiddels 16.000 Indiërs aan het coronavirus gestorven. Maar sterftecijfers zijn in India notoir onbetrouwbaar. Het ware aantal zal hoger liggen. Volgens epidemioloog Jayaprakash Muliyil zal uiteindelijk minstens de helft van alle Indiërs (1,3 miljard) besmet worden. Al binnen enkele maanden zou er in delen van India al groepsimmuniteit zijn ontstaan, zo stelde hij in online magazine The Wire. Voor professor Ashish Jha van het Harvard Global Health Instituut is dat geen geruststelling. ,,Een ongecontroleerde stijging leidt tot groepsimmuniteit, maar dat is niet iets dat India moet nastreven", zei Jha deze week tegen de BBC. ,,Want dat betekent dat miljoenen mensen zullen sterven. Dat is onacceptabel. India zal maatregelen moeten treffen om de stijging te dempen.” Jha vreest dat India in augustus een toename van 200.000 gevallen per dag zal zien.

Griepseizoen en regenseizoen

Ook op het platteland worden nu mensen ziek. Doordat arbeidsmigranten door de lockdown hun werk in de stad kwijtraakten, zijn ze met miljoenen tegelijk naar hun thuisstaat teruggegaan. Met als gevolg dat het virus nu door heel India is verspreid. India heeft een jonge bevolking. Dat is een voordeel. Aan de andere kant wijzen cijfers uit dat relatief veel mensen onder de vijftig sterven aan het coronavirus. Waarschijnlijk omdat mensen door armoede veel gezondheidsproblemen hebben. En deze week is het regenseizoen begonnen. In India is dat het griepseizoen. Experts vrezen dat Covid-19 hiermee een extra push krijgt.

Er zijn lichtpuntjes. Zo is de aanpak van de epidemie in deelstaat Kerala vanwege een goed onderwijssysteem en georganiseerde gezondheidssector succesvol. Ook zijn gevreesde extreme dodentallen in de Mumbai sloppenwijk Dharavi uitgebleven, doordat hulpverleners steeg na steeg families informeerden hoe ze zich konden beschermen tegen het virus. Door vertrouwen en samenwerking werd aangeboden hulp verwelkomd, zoals opname in zogenaamde ‘koortskampen’. De epidemie is er redelijk onder controle. Delhi heeft het testbeleid uitgebreid en gaat sinds deze week ook steekproefsgewijs testen. In wijken waar het coronavirus heerst, moeten mensen in quarantaine. Rijkere buurten hebben inmiddels zelf zuurstoftanks gekocht die wijkgenoten door een Covid-19-ziekbed heen moeten helpen. Voor de miljoenen inwoners van de sloppenwijken is dit geen optie.